[ 10.12.2014 ]

Adidas Superstar II

Tudi danes, po več kot 40 letih, so superge Adidas Superstar zelo priljubljene. Za njihov uspeh je bilo ključno tudi to, da so hitro prepričale več kot tri četrtine igralcev lige NBA.

adidas-superstar-belIkona košarkarskih superg, Adidas Superstar, je osvojila parket že leta 1969. Oblikovane so bile pravzaprav kot nizka različica modela Pro Shoe, z usnjenim zgornjim delom in gumijasto zaščito za prste. Zaradi slednje so kmalu postale znane kot “shelltoe”, “shell shoe” oziroma “shell tops”. Njihov prepoznaven izgled že desetletja ostaja zelo podoben. 

Navdušile več kot tri četrtine igralcev NBA

Čevelj z gumo na predelu prstov in podplatom, ki ni puščal sledi, je kmalu postal zvezda med igralci NCAA in NBA. Med prvimi navdušenci je bil Kareem Abdul Jabbar, v naslednjih letih pa je v copatih Superstar igralo več kot tri četrtine igralcev lige NBA.

Kmalu so superge z igrišč zakorakale tudi na ulice in osvojile privržence hip-hop in rap kulture. Mladi, ki so se radi zgledovali po košarkarskih zvezdah, so si nadeli Adidas Superstar.

run-dmc-superstar

Za promocijo poskrbeli predvsem Run-D.M.C.

Najbolj pa so superge zaslovele, ko so v osemdesetih v njih začeli nastopati Run-D.M.C. Rap skupina, ki se je upirala pop kulturi, je na nastopih na odru nosila enaka oblačila kot na ulici. Superstar so nosili z odvezanimi vezalkami in jezikom, obrnjenim navzven.

Leta 1986 so Run-D.M.C. objavili skladbo “My Adidas”, s katero so odgovorili aktivistom pop scene, ki so kritizirali superge na odru. Kasneje so z Adidasom podpisali oglaševalsko pogodbo v vrednosti milijon dolarjev. S turnejo po ZDA so tako naredili največjo promocijo za superge izven košarkarskih igrišč.

Superge Superstar so med mladimi postajale vse bolj priljubljene kot trendovska obutev, ne le kot športno obuvalo. Konec osemdesetih je bilo popularno v superge vpeti zelo široke vezalke, ki so se barvno ujemale s tremi črtami na strani.

Naslednik z izboljšavami: Adidas Superstar II

Adidas je oblikoval tudi superge Superstar II, ki so še nekoliko izboljšale karakteristike prvega modela: imajo debeljši jezik z več podloge, mehkejše notranje obloge, dodatno oblazinjena peto in vzorec kosti na gumijastem podplatu. Sicer sta si modela ostala podobna in tudi superge, ki so danes na prodaj, izgledajo zelo podobno. 

superstar-obletnica

Ob 35. obletnici legendarnih superg

Skoraj pred desetletjem, leta 2005, je Adidas praznoval 35. obletnico legendarnega čevlja in v sodelovanju z zvezdniki iz sveta glasbe, mode in umetnosti so ustvarili posebno kolekcijo. 

adidas-superstar-IIAdidas Superstar II za mlade in malo manj mlade

Superge Adidas Superstar II, ki so danes na voljo v športnih trgovinah, niso oblikovane le za moške, nad njimi so navdušene tudi pripadnice nežnejšega spola, na voljo pa so tudi otroške Kids Superstar.

Superge se lepo podajo k različnim oblačilom - moški jih lahko obujejo k poslovni obleki ali kratkim hlačam, svojo garderobo pa lahko drzno dopolnijo tudi ženske. Nič nenavadnega ni, če superge kombinirate k oblekci.

Viri:
http://www.adidassuperstars.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Adidas_Superstar

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več