[ 07.07.2017 ]

All Star praznujejo 100. rojstni dan!

Superge All Star so leta 2017 obeležile častitljivo 100-letnico. Še vedno podobne prvemu modelu in še vedno enako priljubljene. Imate svoj par?

Ni veliko znamk v svetovnem merilu, ki bi preživele celo stoletje, še manj pa je takšnih znamk med proizvajalci vsakdanjih izdelkov, kot so športna oblačila in obutev. Superge Converse All Star leta 2017 praznujejo 100-letnico!

Preprosta oblika – formula za uspeh

Ne le, da še danes ohranjajo izvirno obliko, temveč še vedno navdušujejo vse generacije. Raven gumijast podplat s črno črto, gumijasta zaščita za prste in platnen zgornji del v poljubni barvi, okrogla nalepka z napisom »Chuck Taylor Converse All Star« na predelu gležnja ter napis ALL STAR na peti – to je recept za preprosto obutev, ki je v sto letih še ni načel zob časa. Verjetno je prav preprostost pomembno pripomogla k prepoznavnosti in priljubljenosti.

Tudi če sami nikoli niste imeli »allstark«, ste jih zagotovo videli na nogah katerega od svojih prijateljev. Še bolj verjetno pa je, da ste tudi sami nosili kakšen par ali celo več – pravzaprav ni nič nenavadnega, če se v garderobni omari znajde več različnih parov teh edinstvenih superg.

Črne allstarke

Prve allstarke že leta 1917

Podjetje Converse Rubber Shoe Company, ki ga je leta 1908 ustanovil Marquis Mills Converse, je devet let po ustanovitvi oblikovalo prvi košarkarski čevelj Converse All Star. Ko se je podjetju leta 1921 pridružil Chuck Taylor, sicer košarkar v klubu Akron Firestones, se je začel bliskovit uspeh. Visoke superge so oblikovali leta 1936 in postale so uradne superge reprezentance ZDA na prvem košarkarskem tekmovanju na olimpijskih igrah, med drugo svetovno vojno pa tudi uraden čevelj ameriške vojske za treniranje.

Priljubljene allstarke

Pestra izbira barv

Skozi leta so bile priljubljene različne barve – od bolj umirjenih, kot so bela, črna, temno modra in bordo rdeča do živahnejših, kot na primer oranžna, rumena, pink ipd. Ne glede na barvo je vsem supergam skupno to, da se odlično podajo tako na ženske kot moške noge, na otroška stopala ali stopala tistih, ki so za vedno mladi po srcu.

Nosijo jih tudi glasbeniki, plesalci in drugi umetniki, zagotovo pa so to tudi ene od superg, ki so spodbudile nastanek največ ponaredkov.

V široki ponudbi najrazličnejših barv je skoraj nemogoče izbrati le eno, saj je vsaka primerna za različne priložnosti in oblačila. Odkar je Converse svojo ponudbo razširil tudi z vodoodbojnim materialom, lahko priljubljene superge nosite tudi ob hladnih in deževnih dneh.  

oranžne allstarke

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več