[ 12.12.2014 ]

Converse All Star

Verjetno smo vsi kdaj imeli par “allstark”. Superge s prepoznavnim dizajnom so priljubljene že skoraj stoletje! Oglejte si pisan svet superg All Star.

allstar-za-otrokeRaven gumijast podplat s črno črto, gumijasta zaščita za prste, platnen zgornji del v najljubši barvi, bele vezalke, okrogla nalepka z napisom “Chuck Talyor Converse All Star” in napis ALL STAR - to je priljubljena superga mnogih generacij.

Starši, ki so kot mladostniki kupovali svoje prve “allstarke”, danes izbirajo simpatične superge tudi za svoje najmlajše. Nad njimi so navdušeni otroci, mladostniki in tudi tisti malo starejši - mnogi od njih so supergam zvesti že desetletja.

Vsako leto nas razveselijo nove barve, novi vzorci, novi dodatki. Izbira je res pestra in nič čudnega ni, da so superge Converse All Star v zadnjih letih ponovno obnorele mlade in stare po vsem svetu.

Zgodba o legendarnih supergah pa se je začela že davno, skoraj pred stotimi leti.

all-star-usnjene-crne

Prve superge Converse All Star že leta 1917

Leta 1908 je Marquis Mills Converse ustanovil proizvodnjo specializiranih in zimskih čevljev z gumijastim podplatom. Podjete z imenom Converse Rubber Shoe Company se je v naslednjih letih razširilo na področje športne obutve. Prvi košarkarski čevelj Coverse All Star so naredili leta 1917, vendar se je Charles “Chuck” H. Taylor, ki je zaslužen za prodor in uspeh superg, podjetju pridružil šele čez nekaj let.

Uspeh se je začel z vstopom Charlesa “Chuck” H. Taylorja

Charles Taylor, ki je bil tudi sam igralec košarke v klubu Akron Firestones, je prepoznal potencial superg Converse All Star in vodilne prepričal, da so ga zaposlili v podjetju. Leta 1921 je tako postal amabasador in prodajalec superg. Po eni strani je poskrbel za izboljšave dizajna in karakteristik čevlja, hkrati pa je bil izjemen prodajalec z dobrim poznavanjem košarkarske industrije in mnogimi poznanstvi.

Chuck Taylor All Star high-top

Leta 1936 je Taylor oblikoval bele visoke superge Chuck Taylor All Star, ki so bile uradne superge reprezentance ZDA na prvem košarkarskem tekmovanju na Olimpijskih igrah. Med drugo svetovno vojno so bile superge tudi uraden čevelj ameriške vojske za treniranje. 

nizke-all-starDopolnitev designa

Že leta 1923, ko je Taylor dopolnil dizajn superg, so njegovo ime dodali na oznako na gležnju, leta 1930 pa so dodali njegov podpis, ki je še danes del značke. Tako so superge postale znane kot “Chuck Taylor” All Star. Sprva so bili na voljo trije modeli: enobarvne superge s črnim platnenim zgornjim delom in črnim gumijastim podplatom, bele superge z rdečo in modro črto na robu podplata in črne usnjene superge s črnim gumijastim podplatom.

Značilno gumijasto zaščito za prste so supergam dodali šele leta 1949, čez osem let pa so prvič naredili tudi nizek model, imenovan Oxford. Kmalu za tem pa so začeli proizvajati superge v različnih barvah in vzorcih.

Danes so superge na voljo v najrazličnejših barvah, vzorcih in tkaninah. Visok model superg ima na gležnju prilepljeno značilno okroglo oznako, nizek model pa ima napis prišit na notranji strani jezika. Vsi modeli imajo na peti napis ALL STAR.

converse-all-star-vzorciZlati časi

Desetletji med 1940 in 1960 sta bili zlato obdobje, ko so bile All Star najbolj priljubljene superge za različne športne aktivnosti. V najbolj uspešnem obdobju naj bi s prodajo dosegali kar 80-odstotni tržni delež pri prodaji superg v ZDA.

V sedemdesetih in osemdesetih pa so se na trgu vse pogosteje pojavljali novi košarkarski copati z boljšimi lastnostmi in začeli ogrožati All Star. Pred dobrim desetletjem je blagovno znamko kupil Nike.

Viri:

http://www.bbc.com/culture/story/20140606-art-on-canvas-converse-shoes
http://chucksconnection.com/history1.html
                                                                                http://en.wikipedia.org/wiki/Converse_%28shoe_company%29

 

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več