[ 20.07.2015 ]

Edinstveni Nike Huarache

Edinstven izgled superg Nike Huarache, ki so ga navidhnili čevlji za smučanje na vodi, je v dobrih dveh desetletjih pritegnil navdušence, ki so mu popolnoma predani. Poznate Huarache?

Še en legendaren čevelj iz družine Nike, Huarache, že od leta 1991 osvaja prviržence. Zelo edinstven izgled vas skoraj ne more pustiti ravnodušnih - ali so vam superge všeč, ali pa preprosto ne sprejmete takšne oblike.  

nike-air-huaracheNavdih v čevljih za smučanje na vodi

Čevelj je oblikoval Tinker Hatfield, ki se je podpisal pod dizajn večine super Air Jordan od leta 1988 naprej. Inspiracijo za obliko je Hatfield našel pri čevljih za smučanje na vodi, nad katerimi je bil navdušen.

Huarache skoraj ne bi prišle na trg 

Superge Huarache niso ene tistih, ki bi takoj navdušile kupce in že od začetka zagotovile vzpon prodajnih številk. Pravzaprav bi se skoraj zgodilo, da jih ne bi začeli redno proizvajati. Vzorčni modeli so se prodali v komaj 5000 izvodih, običajno je številka nekaj desetkrat višja, zato so proizvodnjo prekinili. Vseeno pa so se v marketinškem oddelku domisli, da bi jih z udarno akcijo predstavili na maratonu v New Yorku - tvegana strategija se je izkazala za odlično in pet tisoč parov so prodali v dveh dneh, takoj zatem naročili prozivodnjo 250 tisoč parov, v naslednjem letu pa že pol milijona. 

Tehnologija Huarache

Poleg edinstvenega izgleda je superge odlikovala tudi nova, drugačna tehnologija - Huarache so prve imele neoprenski vložek, ki se je tesno oprijel stopala in hkrati nudil udobje in oporo. Hatfield je na idejo o neoprenskem vložku prišel med smučanjem na vodi, ko je bil navdušen nad mehkim in prijetnim občutkom, ki so ga zagotavljali neoprenski čevlji.

Od teka h košarki

Prvi Huarache model je bil tekaški čevelj Air Huarache, ki mu je leto kasneje sledil košarkarski Flight Huarache. Pri oblikovanju slednjega je sodeloval še Eric Avar in s Tinkerjem sta oblikovala izrez na zadnjem delu na gležnju. Tudi superge Flight Huarache so imele neoprenski vložek. Zahvaljujoč tehnologiji Huarache so bile superge minimalistične, saj za oporo v gležnju niso uporabili trdega usnja.  

Ponovno na trgu leta 2000

Leta 2000 je Nike ponovno obudil linijo Air Huarache, ki je doživela takojšnje navdušenje pri tistih, ki so jih nosili pred skoraj desetletjem ali tistih, ki so jih zavidali svojim prijateljem ali starejšim bratom. Kasneje je Nike ponudil še več različic tekaških in košarkarskih modelov Huarache.

Air Huarache v beli in črni barvi kmalu prihajajo v naše trgovine. 

 

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več