[ 01.07.2016 ]

Ikona Adidas Stan Smith

Še ena Adidasova ikona, superge s podpisom Stana Smitha, že pol stoletja osvajajo ljubitelje širom sveta. Zadnja leta se med nas vračajo v vse več podobah.

Adidas Stan SmithAdidas Stan Smith so bile sprva superge za tenis, danes pa so priljubljeno trendovsko obuvalo. Prve superge so oblikovali že v začetku 60. let prejšnjega stoletja, a so sprva nosile ime po teniškem igralcu Robertu Hailletu. Ko se je leta 1971 upokojil, so superge poimenovali po Stanu Smithu, takrat najboljšem ameriškem teniškem igralcu, ki je aktivno igral od poznih 60. do začetka 80. let.

Prodajne številke so se uvrstile v Guinessovo knjigo rekordov

Kar nekaj let so imeli novi modeli podobo Stana Smitha na jeziku in nad njo napis Haillet. Šele od leta 1978 so superge nosile le oznako Stan Smith, desetletje kasneje pa so dosegle izjemne prodajne številke in se z 22 milijoni prodanih parov v letu 1988 uvrstile v Guinessovo knjigo rekordov

Adidas Stan SmithTri perforirane linije namesto črt

Usnjeni copati z ravnim podplatom imajo že od začetka prepoznavno obliko, predvsem pa se od ostalih Adidasovih superg razlikujejo v tem, da na zunanji strani nimajo značilnih treh črt, temveč vzorec s tremi perforiranimi linijami.

Nekateri modeli imajo na zunanji strani jezika skicirano podobo Stana Smitha, vsi pa so oblikovani tako, da je znamka Adidas minimalno izpostavljena. Čeprav sta dizajn in oblika ostala skoraj enaka vsa desetletja, so oblikovali predvsem več barvnih različic.

Nova evforija

Zadnjih nekaj let superge Adidas Stan Smith ponovno navdušujejo, v njih se pojavljajo priljubljeni zvezdniki, nosijo pa jih tako mladi kot njihovi starši. Čeprav so se še v prejšnjem desetletju slabo prodajale in so jih v sezoni 2011/2012 pravzaprav nehali proizvajati, so obnorele svet in Adidas je leta 2014 ponovno obudil proizvodnjo, tokrat v sodelovanju s priznanimi imeni.

Adidas Stan Smith RAF Simons, White Mountaineering, Wings + Horns in Fragment Designs Kazuki Kuraishi so vsi v sodelovanju z Adidasom oblikovali različico superg Stan Smith. Svojo linijo je predstavil tudi Pharrell Williams.

V naslednjih mesecih prihajajo na prodajne police novi modeli Stan Smith – nove barve, novi dizajni, nova imena.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več