[ 22.02.2017 ]

Ikona Nike Cortez

Superge, v katerih je Forrest Gump pretekel ZDA, so ikona že več desetletij. Leta 2015 so se Nike Cortez vrnile v novi preobleki in takoj osvojile množice.

Prvič že leta 1972

Tekaške copate, ki so v naslednjih desetletjih postali eni najbolj prepoznavnih Nikejevih modelov, je Nike prvič predstavil že leta 1972 in na olimpijskih igrah v Münchnu so poželi takojšen uspeh. Oblikoval jih je soustanovitel Nikeja, Bill Bowerman, ki je bil takrat tekaški trener in je želel ustvariti udoben in trpežen čevelj za dolgoprogaše. Več kot štiri leta je potreboval, da je testiral več prototipov in jih izpopolnjeval, preden je izdelal prvo različico Nike Cortez, ki so jih nosili ameriški olimpijski tekači. 

Nike Cortez

Skozi desetletja so copati Nike Cortez doživeli veliko sprememb in preobrazb, vse bolj pa so postajali priljubljeni kot copati za prosti čas, ne le za tek na dolge proge. Na poti do slave jim je pomagalo tudi to, da so se pogosto pojavljali na velikih in malih zaslonih, kjer so jih nosili priljubljeni junaki

Forrest Gump, George Costanza, Jordan Belfort 

Le katere superge bi lahko nosil tekač, ki je pretekel ZDA in se ustavil šele po treh letih? Forrest Gump je v supergah Nike Cortez lahko sledil svojemu notranjemu klicu »I just felt like running«. Ko je priljubljeni filmski lik obul značilne bele superge z rdečim logotipom Swoosh in modro črto ob robu podplata, so Nike Cortez postale prepoznavne po vsem svetu. 

K prepoznavnosti je močno pripomogel tudi George Costanza, ki je v nanizanki Seinfeld nosil modro belo različico superg, bele superge pa je nosil tudi Jordan Belfort v filmu Volk z Wall Streeta.

Vrnitev leta 2015

Legendarne superge Nike Cortez so se na prodajne police vrnile leta 2015 in takoj osvojie modne navdušence širom sveta. Med različnimi barvnimi kombinacijami so zagotovo ene najbolj prepoznavnih bele superge v kombinaciji z rdečo in modro, kakršne je nosil Forrest Gump.

Nike Cortez

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več