[ 01.09.2017 ]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Osemnajst let izkušenj v tovarni kap Cap Company, tisoč ameriških dolarjev, ki jih je posodila sestra in pogum, da uresniči svoje sanje, so pred skoraj sto leti botrovali ustanovitvi danes nadvse uspešnega podjetja New Era Cap Co. Nemški imigrant Ehrhardt Koch je leta 1920 odprl svojo tovarno, ki se je prvi dve leti imenovala E. Koch Cap Co., in je še danes, po skoraj stoletju, v rokah že četrte generacije iste družine. New Era je danes zagotovo eno izmed najbolj uspešnih družinskih podjetij.

New Era nekoč in danes

 

  • Ob ustanovitvi leta 1920, je imelo podjetje 14 zaposlenih, leta 2015 pa kar 1100.
  • Sprva so delovali v eni pisarni, leta 2015 pa v 17.
  • Prvo leto je bilo izdelanih 60.000 kap, leta 2015 pa 50 milijonov.
  • Na začetku so kape prodajali le v ZDA, leta 2015 pa v več kot 80 državah.

Kapa New Era

 

New Era Gatsby

Preden so začeli izdelovati kape, ki so jih nosili igralci bejzbola, je podjetje uspeh doseglo s kapo Gatsby, značilno baretko, ki je danes ponovno priljubljena. Ko je zanimanje za kape Gatsby počasi upadalo, sta Ehrhardt in njegov sin Harold zanetila začetek nove uspešne zgodbe – bejzbolskih kap. 

59FIFTY® že od leta 1954

Prodorni Harold Koch je pri oblikovanju bejzbolskih kap sledil načelu, da mora biti izdelek kakovosten in udoben, saj bo le tako zaželen med igralci. Postopoma je svoje izdelke razširil med igralci manjših lig, pa vse do profesionalnih igralcev bejzbola. Ikona med kapami je 59FIFTY®, ki je danes priljubljena tako kot športna kapa, kot tudi kot modni dodatek, prvič pa so jo oblikovali že leta 1954. Njena priljubljenost je rasla med igralci bejzbola sočasno, kot je rasla med ljubitelji bejzbola.

Tako je New Era postopoma s kapami opremila večino moštev v ligi MLB® (Major League Baseball®), Chris Koch, predstavnik četrte generacije družine Koch, pa je leta 1993 podpisal pogodbo z MLB® in zagotovil, da je New Era ekskluzivni dobavitelj kap za igralce v ligi. 

Poleg MLB še NFL in NBA 

Leta 2010 je New Era postala še ekskluzivni dobavitelj kap v ligi NFL (National Football League®), leta 2017 pa tudi v ligi NBA.

Kapa New Era

Spike Lee je odprl vrata s svet mode

Kape, ki so jih sprva nosili igralci bejzbola in so bile lahko izdelane le v uradnih moštvenih barvah, so v svet mode vstopile leta 1996. Takraj je filmski režiser Spike Lee kontaktiral podjetje New Era z željo, da izdelajo kapo Yankee v škrlatno rdeči barvi. Od takrat naprej so kape začeli izdelovati tudi v modnih barvah in jih približali uporabnikom širom sveta. Verjetno je odveč pripomniti, da so kape New Era tudi med zvezdniki izjemno priljubljen dodatek, ki odraža njihov okus in slog.

Spike Lee in New Era

 

Vir in fotografije:
neweracap.com

 

 

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[07.07.2017]

All Star praznujejo 100. rojstni dan!

Superge All Star so leta 2017 obeležile častitljivo 100-letnico. Še vedno podobne prvemu modelu in še vedno enako priljubljene. Imate svoj par?

Preberite več