[ 12.12.2014 ]

Nike Air Force One

Superge AF-1 so si ime izposodile pri enem najbolj znanih letal, predsedniškem Air Force One. Ene najbolj znanih superg so priljubljene že več kot 30 let.

nike-air-force-1982Prve korake v copatih Nike Air Force One so košarkarji naredili že davnega leta 1982. Čeprav so danes to legendarni košarkarski copati, pa na začetku ni bilo tako. Izgledalo je, da bo to le eden od Nike-ovih košarkaskih modelov in kmalu so ga nehali prozivajati. Leta 1986 so ga ponovno poslali na prodajne police, kasneje je sledilo še nekaj različic iz serije Air Force, leta 2007 ob 25. obletnici pa so ponovno oživili tudi prvi model AF-1.

Air Force One superge so oblikovane v treh velikosti - nizek model, srednje visok model in visok model. 

Pomemben identifikacijski element superg Air Force One je kovinski medaljon v srebrni barvi, ki je nameščen na dnu vezalk. Oznaka “AF-1” na prvi strani in letnica “82” na hrbtni strani sta bili najprej napisani na okroglem medaljonu, od leta 2007, ko je bil ob 25-letnici narejen redizajn, pa je ta pravokotne oblike.

air-force-one-rdeceČeprav so superge na voljo v različnih barvah, je najbolj prodajana popolnoma bela različica, ki je v slengu poznana tudi kot “white on white”, sledi pa ji popolnoma črna različica oziroma “black on black”.

Več modelov serije Air Force

Modelu AF-1 je sledilo še nekaj modelov iz serije Air Force. Superge Air Force 2 je Nike predstavil leta 1987. Čevlji z ravnim podplatom so bili na voljo v različnih barvah, priljubljeni kot obuvalo za športni slog. Leto kasneje so trg osvojili čevlji Air Force 3, najbolj priljubljeni iz linije Air Force. Nosili so jih mnogi košarkarji, saj so bili bolj trpežni. Leta 1988 so pri Nike-u ponudili model Air Force STS, poznan tudi kot Air Force 4, naslednje leto pa še model Air Force 5, ki je bil zadnji model iz serije Air Force in prvi model, pri katerem se je oblazinjeni del airbag videl ob straneh. Modela AF-2 in AF-3 so po več kot 15 letih ponovno oblikovali in ponudili na trgu.

air-force-one-crnePonovno oživljeni Air Force One

Leta 2007 je Nike obeležil 25. obletnico AF-1 z novo izdajo superg. Legendarni model je zaživel v več različicah in ponovno osvojil svet.

Posebno različico, ki je zaživela kot združitev prvotnega koncepta, ki ga je oblikoval Bruce Kilgore in najnovejših Nike tehnologij, so poimenovali Air Force 25.

Ob obletnici pa so oblikovali dva modela v zelo omejenih količinah. Oba modela sta bila ročno izdelana v Italiji, eden iz krokodiljega usnja in drugi iz usnja anakonde ter s pozlačenimi vezalkami.
S ceno 2.000 dolarjev sta bila to ena od najdražjih parov superg. 

Retro spet navdušuje

Izjemne prodajne številke, ki jih je že v prvem letu dosegla nova različica 25-letnega modela superg, so dokaz, da so superge bolj priljubljene kot modni dodatek in ne samo zaradi svojih karakteristik kot košarkarski čevelj. Retro izgled je navdušil veliko kupcev širom sveta, nanje pa prisegajo tudi mnogi zvezdniki.

air-force-one-bele

Air Force One imajo tudi zbirateljsko vrednost - marsikdo hrani več parov v prvotnem stanju in tako skrbi, da ostane njihova vrednost čim višja.

 

Viri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Force_1_%28shoe%29
http://www.complex.com/sneakers/2012/12/30-things-you-didnt-know-about-the-nike-air-force-1/
http://www.nytimes.com/2007/12/23/sports/23shoe.html?_r=0 

 

  

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več