[ 30.12.2014 ]

Nov osvajalec na pohodu: Nike Roshe

Minimalističen dizajn, enostaven in lahek copat. Za tek v nogavicah ali brez, za sprehod ali potovanje. Preprosto za vsako priložnost. Spoznajte Nike Roshe.

 

nike-rosheMinimalističen dizajn in minimalne tehnološke rešitve so skoraj neverjetne lastnosti za copat, ki ga je oblikoval Nike. Pa vendar, Nike Roshe je prav to. Copat, ki je sestavljen iz najnujneših elementov in vključuje minimalno tehnoloških rešitev, ki so jih razvili pri Niku. Prav lahko bi se zgodilo, da linija Roshe ne bi nikoli ugledala luči sveta, a vztrajnost oblikovalca je zagotovila nov prodajni hit. Kako se je zgodba o supergah Roshe pravzaprav začela? 

Nekaj svežega: minimalističen in vsestransko uporaben čevelj

Ko je tim, odgovoren za oblikovanje jesenske kolekcije 2011, poslušal predstavitev oblikovalca Dylana Raasha, je med sodelavci završalo. Naklonjenost ideji ni bila vsestranska, zato se je Raash, ki je bil relativno nov sodelavec, odločil, da copat oblikuje v prostem času. Preprosto je verjel v idejo o minimalističnem, izjemno lahkem in udobnem copatu in k sreči je imel podporo ključnih sodelavcev, da je lahko razvil nov, drugačen produkt.

Prav to, da je čevelj oblikoval v prostem času in brez natančnih določil in meja, mu je pomagalo ustvariti nekaj svežega, povsem drugačnega. Ker je startal čisto na začetku, pred praznim listom papirja, je bila pot do končnega izdelka dolga in polna drobnih sprememb. Kar šestnajst sprememb pri obliki podplata in več kot petdeset sprememb pri zgornjem delu čevlja se je zvrstilo od leta 2010 do 2012, ko je čevelj prišel na prodajne police in v hipu osvojil množice. Spremembe so bile majhne, včasih milimetrske, a so prav takšne pomenile največ.

nike-roshe

Koncept zen budizma vir inspiracije

Inspiracijo za oblikovanje novega koncepta je Raash črpal predvsem v svoji naklonjenosti do preprostosti. Oblikovalec je velik ljubitelj meditacije in zen budizma, kjer je tudi našel ime za linijo Roshe. Roshi je namreč naziv za zen mojstra, zaradi pravnih razlogov pa je “i” spremenil v “e”.

Čevelj je želel oblikovati v najpreprostejši možni obliki. Menil je, da za tek ni potrebno veliko - le najnujnejši elementi: podpora za nart, podpora za peto in oblazinjenje za stopalo. Ko je odstranil vse nepotrebne elemente, je ostalo le še oblikovanje in izpopolnjevanje. Tudi pri detajlih se je opiral na harmonijo in lepote zen budizma. Tako za zunanji kot notranji del podplata je našel inspiracijo v kamnih iz zen vrtov. Tudi različne barve superg so navdihnili podobe in barvni odtenki zen vrtov.

nike-roshe

Vsestransko uporabne superge

Superge so bile sicer v osnovni namenjene za tek, vendar je Raash želel oblikovati preprost in hkrati vsestranski čevelj. Tekači si lahko pri osvajanju kilometrov nadenejo nogavice ali obujejo superge na bosa stopala. Izjemno udobne superge pa so primerne tudi za sprehod, potovanje z letalom ali kot vsakdanje obuvalo za mladostnike. Prav preprostost je razlog za njihovo vsestranskost.

nike-roshe-zimskiNike Roshe je takoj osvojil stopala širom sveta. Superge so na voljo v najrazličnejših barvah, za moške in ženske, oblikovali pa so tudi otroške modele. Linijo Roshe je Nike dopolnil tudi z zimsko različico srednje visokega škornja.

In nenazadnje - linija Roshe je priljubljena tudi zaradi svoje prijazne cene.

Viri:
http://www.nike.com
http://www.howtomakeit.com/2012/04/exclusive-the-story-behind-the-nike-roshe-run/
http://hypebeast.com/2014/4/how-the-nike-roshe-run-came-to-be

 

 

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več