[ 24.11.2016 ]

Superge Adidas Parley iz plastičnih odpadkov

Adidas je v sodelovanju s Parley for the Ocean izdelal prvih 7000 parov superg iz plastičnih odpadkov. Naslednje leto prihaja milijon novih parov.

Kako resnične so besede okoljevarstvenega aktivista Paula Watsona »Če umrejo oceani, bomo umrli tudi mi«, se pri Adidasu močno zavedajo. Zato so že pred časom združili moči z organizacijo Parley for the Ocean in začeli iskati način, kako bi tone in tone plastičnih odpadkov, ki onesnažujejo oceane širom sveta, reciklirali in uporabili v izdelkih, ki jih vsak dan uporabljamo.

Adidas Parley

Decembra 2015 so predstavili 3D print prototipa superg, izdealnih iz plastike, sredi letošnjega novembra pa je prvih 7000 parov že prišlo na prodajne police. Kljub številčno skromnemu začetku Adidas že za leto 2017 napoveduje milijon novih parov. 

95 % iz plastike

Zgornji del čevlja je skoraj v celoti, kar v 95 %, izdelan iz plastike, ki so jo ujeli v morju v bližini Maldivov. Tudi preostali del superg je v večji meri izdelan iz recikliranih materialov. Imenuje se UltraBOOST Uncaged Parley.

Adidas Parley

Kako problem spreobrniti v rešitev

Pri Adidasu se zavedajo, da je Zemlja močno onesnažena, in da imajo velika podjetja odgovorno nalogo pri iskanju rešitev. Oblikovanje vrhunske športne obutve in oblačil iz odpadkov je eden od načinov, kako lahko Adidas kot velika korporacija pomembno prispeva k varovanju okolja.

To, da vodilni svetovni politiki sklepajo dogovore o zmanjšanju onesnaževanja okolja, je po besedah Erica Liedtkeja, člana izvršnega odbora skupine Adidas, sicer zelo dobro, a vendar pravi, da bi se industrija morala zavedati svoje odgovornosti in predvsem dejstva, da ni več časa, da bi čakali na usmeritve. Tako so superge Adidas Parley, izdelane iz plastike, Adidasov odgovor, kako lahko industrija spremeni standarde in poišče trajnostne rešitve.

Prav tako si pri Adidasu prizadevajo zmanjšati uporabo plastike, tako v embalaži kot pri vsakdanjih aktivnostih, na primer uporabi plastenk z vodo in PVC nakupovalnih vrečk.

Adidas Parley

Milijon novih parov

Čeprav je cena 220 dolarjev za par superg relativno visoka, 7000 parov zagotovo ni dovolj za vse kupce, ki bi želeli kupiti prvi model. Vendar Adidas obljublja, da naj bi že v letu 2017 na trg prišlo milijon novih parov.

 

 

Viri: 

http://www.adidas.com/us/parley
http://news.adidas.com/US/Latest-News

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več