[ 30.12.2014 ]

Udobni in modni Air Max

Priljubljene superge za vsak dan - Nike Air Max. Pisana izbira barv zanj, zanjo ali za najmlajše. Korak je udoben, saj sistem blaženja poskrbi za mehak pristanek in odločen odriv.

nike-air-maxZa Nike je bil razvoj inovativnih sistemov blaženja vedno pomembno gonilo. V svojem razvojnem oddelku se posebej posveča trem področjem: biomehaniki: kako se telo giblje; fiziologiji: kako telo deluje pod stresom in senzorni percepciji: kako izdelek deluje, kakšen je občutek, ko ga nosimo.

Pri razvoju tehnoloških rešitev za posamezen copat je pomembno tudi to, na kakšnem terenu je predvidena uporaba, ali gre za moške, ženske ali otroške superge in za kakšen način treniranja so le te namenjene, profesionalni, rekreativni, občasni.

Različni sistemi blaženja Nike

Nike je skozi desetletja razvijal različne skupine sistemov blaženja: Nike Air (kasneje Nike Air Max, Nike Air Zoom, Nike Tuned Air in Encapsulated Air), Nike Shox in Lunarlon. Vsak sistem oblazinjenega podplata mora zmanjšati šok, razporediti pritisk, ščititi pred poškodbami in zagotoviti udobje.

nike-air-max2

Najprej so razvili sistem Nike Air

Svoj prvi sistem blaženja, Nike Air, je Nike predstavil že davnega leta 1979. Ko je dodal oblazinjenje Air v podplate svojih tekaških čevljev, je to za vedno spremenilo odnos atletov do tekaške opreme in njihova pričakovanja, kako jim dobra oprema lahko pomaga do vrhunskih rezultatov. Osem let kasneje je oblazinjenje Air postalo večje, prvič pa ga je bilo možno tudi videti ob strani podplata.

Vložek Air je vstavljen v zunanji del podplata pod peto, sprednji del ali na obe mesti, odvisno od posameznega modela superg in od tega, kakšnemu športu in zahtevam je čevelj namenjen. Vložek Air je pravzaprav vrečka, ki je trdna, a hkrati fleksibilna, v njej pa je stisnjen plin, ki zaradi velikih molekul ne more uiti. Podplat deluje tako, da ublaži korak, zmanjša moč dotika in se nemudoma oblikuje nazaj v prvotno obliko ter je pripravljen na nov korak.

Nadaljevanje z Nike Air Max

Kasneje je Nike nadgradil sistem blaženja z Nike Air Max. Sisitem z maksimalnim oblazinjenjem, ki je oblikovan za močne in ponavljajoče se obremenitve, pomaga zmanjšati njihov vpliv na telo in rezultate.

Sledili so še Nike Air Zoom, Nike Tuned Air in Encapsulated Air.

nike-air-max3

Nike Air Max še danes zelo priljubljen

Nike Air Max je po desetletjih še vedno eden od standardov za zaščito pred stopala pred poškodbami. Prepoznavni znak Air Max tehnologije je vidna zračna blazinica na peti.

V letih, odkar je bil Nike Air oziroma Air Max prvič predstavljen, je Nike razvil mnogo modelov z blazinjenjem Air. Mnogi od njih so postali prave ikone.

Tudi danes je na voljo široka ponudba čevljev Nike Air Max, ki jih ljubitelji izbirajo predvsem kot trendovsko obutev. Izjemno udobni čevlji so na voljo v najrazličnejših barvah, pogosto tudi kot omejene izdaje.

V naši trgovini je na voljo več deset različic superg Nike Air Max, med katerimi lahko pravo barvo zase najdejo otroci in odrasli, na zibiro pa so tako različni moški kot ženski modeli.

Med tekaškimi čevlji pa so vse bolj priljubljeni sistemi blaženja Nike Lunarlon in Nike Zoom Air.

Viri:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nike_Air_Max
http://sneakernews.com/nike-air-max/
http://help-en-eu.nike.com/
http://shoesobsessions.wordpress.com/2008/08/18/nike-technologies/

Sorodni članki

[23.10.2018]

Air Max 720 – novi sinonim udobja

Prvi sistem blaženja, ki se razprostira po celotni dolžini podlpata – izjemno uodbje in brezkompromisna stabilnost koraka! Spoznajte Air Max 720.

Preberite več

[21.03.2018]

adidas Deerupt, najbolj vpadljivi copati letošnjega leta

Nov adidasov model Deerupt predstavlja sodobno nadaljevanje prvinske dediščine v radikalno sveži podobi. Sodobna oblika, ki je minimalistična in drzna hkrati, navdih črpa iz arhiva kultnih adidask ter se udejanja v zamreženi podobi. 

Preberite več

[01.09.2017]

Kape New Era

Poznate zgodbo o kapah New Era? Četudi so bolj priljubljene šele zadnja leta, njihovi začetki segajo skoraj stoletje daleč. Preberite več o kultnih kapah.

Preberite več